Η νέα έρευνα των Huan Song e.t.al, (2019) έδειξε ότι για κάποιους ανθρώπους η αντιμετώπιση μιας κατάστασης που αποτελεί ψυχικό τραύμα μπορεί να “στρεσάρει” την καρδιά.

H έρευνα διεξήχθη σε 1.6 εκατομμύρια Σουηδούς από το 1987-2013 και φάνηκε, συγκεκριμένα, πως οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κάποια αγχώδη διαταραχή, είχαν υψηλότερο παράγοντα κινδύνου στο να παρουσιάσουν ένα έμφραγμα ή ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα εν γένει, μέσα στον επόμενο ένα χρόνο.
Το αντικείμενο μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η συσχέτιση μεταξύ αγχωδών διαταραχών και μεταγενέστερου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Ο σχεδιασμός είχε να κάνει με κλινική μελέτη με βάση τον πληθυσμό και ελέγχθηκαν και τα αδέρφια τους ώστε να συγκριθούν με βάση την κληρονομικότητα.
Οι διαταραχές ήταν είτε αυτή της προσαρμογής, που πυροδοτείται από ένα διαζύγιο ή ένα θάνατο αγαπημένου προσώπου ή από αλλαγή συνθηκών, είτε μετατραυματικό στρες (PTSD), μετά το βίωμα δηλαδή μιας πολύ δύσκολης και τραυματικής εμπειρίας όπως ένα σοβαρό ατύχημα, φυσική καταστροφή ή ένα βίαιο συμβάν.
Παρ’ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι οι αγχώδεις διαταραχές που εκδηλώθηκαν προκαλούν τις καρδιολογικές επιπλοκές, φαίνεται όμως να συμβάλλουν σημαντικά. Άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με αγχώδη διαταραχή έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έξι μήνες μετά. Προηγούμενο ερευνητικό υλικό είχε δείξει ότι ο κίνδυνος μειώνεται μετά τον πρώτο χρόνο.
Τα ευρήματα της νέας έρευνας, έδειξαν πως οι άνθρωποι που πήραν διάγνωση αγχώδους διαταραχής εμφάνισαν σε ποσοστό 8‰ ένα καρδιαγγειακό νόσημα μέσα στον πρώτο χρόνο και είναι το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα αδέρφια τους και υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό. Όταν υπάρχει συνοσηρότητα με άλλες ψυχικές διαταραχές, δηλ αν συνυπάρχει και κάποια άλλη διαταραχή, ενισχύεται το ποσοστό.
Επιπρόσθετα, σε σύγκριση με τα αδέρφια τους είχαν 7πλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Επιστήμονες που μελέτησαν αυτά τα ευρήματα θεωρούν, πως κάποια από αυτά τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας καθρεφτίζουν το λεγόμενο Σύνδρομο της “Ραγισμένης Καρδιάς”! Αυτό περιγράφεται ως μια κατάσταση όπου οξύ στρες προκαλεί ξαφνικά αδυναμία του καρδιακού μυός, εκδηλώνοντας σωματικά συμπτώματα δύσπνοιας και πόνο στο θώρακα. Παρόλ’αυτά, συστήνεται περαιτέρω έρευνα για να συμπεριληφθούν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν παράλληλα την εκδήλωση καρδιαγγειακού νοσήματος, όπως για παράδειγμα η πιθανή χρήση του αλκοόλ κι η χρήση ουσιών που δεν εξετάστηκαν και μπορεί να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα μιας κ είναι πιθανοί παράγοντες σύμφωνα με την ηλικία του δείγματος.
Συμπερασματικά, οι άνθρωποι που βιώνουν ένα ψυχικό τραύμα ή μία κατάσταση που τους προκαλεί άγχος θα πρέπει να ενθαρρύνονται στο να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας και να το αντιμετωπίζουν άμεσα όπως και ένα οργανικό πρόβλημα όταν εμφανίζεται. Είτε είναι στα πρόθυρα μιας διαταραχής , είτε πληρούν κριτήρια για μια διαταραχή άγχους, εάν ζητήσουν βοήθεια θα ανακουφιστούν εκ πρώτης, και θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από την πρόκληση κάποιας οργανικής βλάβης επιπλέον. Γενικότερα, θα πρέπει να φροντίζουν τη σωματική τους υγεία διεκδικώντας μια ποιοτική ζωή προσπαθώντας έτσι να ισορροπήσουν και την ψυχική τους υγεία.
Πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο, πως οι άνθρωποι που έχουν αγχώδη συμπτωματολογία παρουσιάζουν δυσλειτουργία σε όλους τους άξονες της ζωής τους. Επηρεάζεται η καθημερινότητά τους (δυσκολεύονται στα βασικά πράγματα), οι διαπροσωπικές τους σχέσεις, οι επαγγελματικές καθώς κι οι σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο, με αποτέλεσμα να απομονώνονται όλο και περισσότερο και να μειώνεται πολύ η ποιότητα της ζωής τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Huan Song, et al. Stress related disorders and risk of cardiovascular disease: population based, sibling controlled cohort study. BMJ, 2019.